Božić je sve bliže, veselje se niže… Mudre sovice

U proteklom smo razdoblju proveli pregršt božićnih aktivnosti u grupi.

Djeci su bile ponuđene mnoge stolno-manipulativne igre koje smo dodatno izradile opazivši potrebu i igru djece za istom (uočavanje odnosa-veći/manji, boja na boju, memory, uočavanje simbola-pridruživanje) i to sve u božićnim motivima. Također, u našem centru stolno-manipulativnom centru posebno mjesto zauzima plastelin. Igra plastelinom uz puštanje poznatih skladbi u pozadini potiče djecu na “pražnjenje” odnosno ispoljavanje raznih emocija prilikom gnječenja i manipuliranja plastelina što nam je izrazito važno za burnu fazu socio-emocionalnog razvoja i izražavanja svojih emocija na ispravan način. 

Prošli smo tjedan razgovarali i o sv. Luciji, potaknule smo djecu na promišljanje o pomaganju drugima i požrtvovnosti, a zatim smo nakon taktilnog istraživanja pšenice istu i posadili u posudice o kojima sad brinemo, zalijevamo ih, te svakodnevno pratimo rast i razvoj. 

Božićnom slikovnicom o dolasku Djeda Božićnjaka potaknule smo djecu na promišljanje o svom ponašanju protekle godine, jesmo li bili dobri ili ne, što to znači biti dobar. Razgovor o Djedu Božićnjaku, darovima koje nam ostavlja ispod okićene božićne jelke zaokružili smo likovnom aktivnošću gdje su djeca prstima i temperama ukrasila svoje božićno drvce. 

U našoj odgojno-obrazovnoj grupi i dalje ćemo pratiti individualne interese i potrebe djece te ovisno o njima obogaćivati prostorno-materijalno okruženje novim igrama i poticajima.