Jesen u Medenjacima

Nakon procesa adaptacije, Medenjaci su krenuli u brojne spoznajne avanture. Krenuli smo od osnovnih životno- praktičnih i radnih aktivnosti poput stjecanja navika sjedenja za stolom, čekanja na red, pranja ruku sapunom i vodom, bacanja maramica u koš, samostalnog korištenja žlice za jelo i pijenja iz boce/čaše do spremanja istih kada su djeca zadovoljila potrebu za tekućinom. Također, važnost pridajemo spremanju igračaka nakon igre na svoje mjesto te brizi o svojim prijelaznim objektima poput dude varalice, tješilice ili plišane igračke.  Počeli smo raditi i na samostalnom obuvanju i izuvanju papuča te čuvanju svoje kape, čizama i jakne prilikom ulaska u vrtić, a nakon boravka na svježem zraku. U ovim osnovnim zadaćama, dragi roditelji, također molimo i ukazujemo na važnost vaše uključenosti kod kuće.

Kroz brojne aktivnosti utječemo na cjelokupni razvoj vašeg djeteta. Tjelesni i psihomotorički razvoj potičemo prilikom manipuliranja različitim gotovim ili izrađenim didaktičkim igračkama i materijalima te kroz svakodnevno vježbanje u sobi, boravak na otvorenom  ili u višenamjenskom prostoru gdje potičemo djecu na prirodne oblike kretanja: penjanje i spuštanje niz stepenice, mekane elemente, kotrljanje, skakanje, trčanje, bacanje, hvatanje, dizanje, nošenje. Također, kroz različite pokretne igre i pjesmice s pokretom te plesom uz glazbu , osim na tjelesni razvoj , utječemo i na govorno stvaralaštvo te na socioemocionalni razvoj (pozitivna emocionalna stanja  poput osjećaja sreće, pripadanja i ugode).

Veliko oduševljenje u djece izazivale su i brojne senzorne aktivnosti poput vreće s vodenim kuglicama, senzorne vrećice , poklapaljke s različitim teksturama,  taktilni baloni, prirodnine ( češeri, kesteni, žirevi, grančice, kukuruz, komušina, ukrasne tikve), taktilna staza i taktilna ploča te brojni drugi podražaji.

Neke od opisanih aktivnosti možete vidjeti u galeriji.

Odgojiteljice Ivana i Dubravka