Dani kruha usko se vežu uz Svjetski dan hrane (16. listopada) koji se obilježava od 1979. godine radi jačanja svijesti javnosti o problemu neuravnotežene raspodjele hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi te što manjeg bacanja hrane.
Kroz priče, pjesmu uz pokrete, recitaciju I memori s pekarskim proizvodima, djeca su kroz tjedan zapažala, spoznavala i istraživala nastajanje kruha, njegovu primjenu i važnost u svakodnevnom životu. Upoznali su se s procesom nastanka kruha kroz razne aplikacije i edukativan film, a najviše su uživala u izradi vlastitog kruha. U aktivnosti su se uključili i roditelji donoseći tijekom proteklog perioda razne plodove, poput bundeva, oraha, kukuruza, kestena, jabuka, šipka i slično, kojima smo uredili prostorije našega vrtića.. Osim kruha, djeca su se susrela s raznim vrstama voća i plodovima jeseni te s različitim žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam…) kojima su manipulirala i istraživala.
Najzanimljiviji dio svih aktivnosti bila je priprema pirovog kruha. Zanimali su ih sastojci koje su potom vagali, pripremali, dodavali i miješali, a obavezna je bila I degustacija sjemenki suncokreta I bučinih koštica.
Taktilni baloni za pridruživanje su bili najveći izazov jer je djeci bilo teško putem taktilnog osjetila otkriti o kojoj se žitarici radi, no nisu odustajali.
Naš mali vrt, koji smo marljivo obrađivali, zahvalio nam je podarivši nam mrkvu,kao zadnje povrće za konzumaciju. Djeca su potom zahvalila zemlji pa ju marljivo rahlila, čupala korov i pripremila vrt za zimsku sjetvu.
Kako bi cjelokupna priča bila zaokružena, župnik A. Vrbek nas je počastio dolaskom, podsjetio djecu na znakovitost kruha u svakodnevnom životu te blagoslovio plodove zemlje i sve prisutne, nakon čega je uslijedilo blagovanje ukusnih proizvoda što su ih pripremile vrijedne ruke naših kuharica.
„Kada ste zahvalni, strah nestaje i pojavljuje se obilje.“ (Anthony Robbins)